mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

SUPERPRZEPIS

Ciasto na pizzę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest niezawodne - miękkie, elastyczne, daje rozciągać rękami, a po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. W dodatku szybko wyrasta. Każdy sobie z nim poradzi:)

Ciasto na pizzę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pizzę

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę
Wodę podgrzałam, żeby była ciepła (nie gorąca!). Drożdże pokruszyłam, wymieszałam z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawiłam w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszył i wypełnił prawie całą szklankę.

Mąkę przesiałam z solą do miski, wlałam wodę, zaczyn i wyrobiłam miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlałam oliwę, znów wyrabiałam kilka minut, aż cała wchłonęła się w ciasto.

Z ciasta uformowałam kulę, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).

Po tym czasie ciasto podzieliłam 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnęłam na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu.

Na ciasto wykładamy składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawiamy do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, pieczemy ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).

Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy rozgrzewać w piekarniku przez ok godzinę. Smacznego!
Ciasto na pizzę
do przesianej maki wlewam wodę i zaczyn, mieszam
Ciasto na pizzę
ciasto wyrabiam ok 10 minut, aż będzie miękkie
Ciasto na pizzę
dolewam oliwę i ponownie wyrabiam przez kilka minut
Ciasto na pizzę
z ciasta formuję kulę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce