SUPERPRZEPIS

Ciasto na pizzę - bez mleka

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto na pizzę - bez mleka

Ciasto na pizzę zawsze robiłam z mlekiem, najpierw była na samym mleku- wychodziło raczej grube ciasto, później pół na pół z wodą, a wczoraj spróbowałam tylko na wodzie. Posmakowało nam, więc będzie teraz częściej u nas gościło.

Składniki:

Ciasto na pizzę - bez mleka

 

  • Na 3 pizze o śr. ok 30cm

 

  • 750g mąki pszennej
  • 450 ml przegotowanej letniej wody
  • 18g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)

 

  • Passata:
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 10dkg sera mozzarella

 

  • Dodatki:
  • Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania:

Ciasto na pizzę - bez mleka

Ciasto:

Ciasto na pizzę - bez mleka
Składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia

Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).

Passata:

Ciasto na pizzę - bez mleka
Z przecieru, czosnku, oliwy i sera robimy passatę

W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki. Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40 dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10 dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.

Pizza:

Ciasto na pizzę - bez mleka
Podpieczoną pizzę posypujemy serem mozzarella

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.