agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto na Wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kruche ciasto Wielkanocne

Ciasto na Wielkanoc

Składniki:

Ciasto na Wielkanoc

 

  • żółtka 3 szt
  • mąka 2,5 szklanki
  • śmietana 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa 2 szt
  • orzechy włoskie posiekane 2 garści
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • dżem różany 1 opak

Sposób przygotowania:

Ciasto na Wielkanoc
Przygotować składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, dodać szczyptę soli, śmietanę, proszek do pieczenia, żółtka sparzone wcześniej i cukier puder. Ze składników podanych zagnieść ciasto gładkie, sprężyste i lśniące. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Następnie ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, równomiernie je rozłożyć na blasze, boki ciasta kruchego powinny znajdować się na brzegach blaszki na wysokość około 2 cm. W dalszej kolejności roztopić polewy czekoladowe według przepisu podanego na opakowaniu, wsypać do niej posiekane orzechy włoskie i wymieszać orzechy z czekoladą. Do nagrzanego piekarnika do temp. 180 -190 stopni C włożyć ciasto na około 40- 50 minut i upiec ciasto do uzyskania złotego koloru. Wyjąć ciasto i ostudzić je, posmarować dżemem i wylać polewę na wierzch z orzechami. Udekorować płatkami migdałowymi.