Strona główna Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Wielkanoc « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Ciasto na zajaczka lub baranka :) offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto na zajaczka lub baranka :)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto na baranka lub zajaczka wielkanocnego.. i na wiele innych okazji..


trudność: łatwe
czas:

Ciasto na zajaczka lub baranka :) - SKŁADNIKI:

  • Forma na zajaczka lub baranka.. wypelnia sie ja 2/3 ciastem.
  • W zaleznosci od wielkosci formy..podstawowe ciasto.
  • Reszte mozna upiec w foremkach do mufinek.
  • 2 jajka - zwazyc
  • w zaleznosci ile waza, tyle:
  • cukru
  • masla
  • maki (maka 2/3 + 1/3 proszku bydyniowego)
  • proszek do pieczenia na czubku lyzeczki.

Ciasto na zajaczka lub baranka :) - PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozdzielic. Bialka ubic na sztywno z polowa cukru. Miekkie maslo utrzec z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dodawac po kolei zoltka. Na mase zoltkowo-maslana przesiac make wymieszana z budyniem i proszkiem. Dobrze polaczyc. Teraz dodac bialka i dobrze lekko wymieszac.. tak aby powstala jednolita masa. Nie szkodzi gdy ciasto troche opadnie. Forme koniecznie dobrze posmarowac maslem i wysypac bulka tarta ..ew. pokruszonymi herbatnikami.. itp. Zlozyc forme i napelnic ciastem 2/3 wysokosci formy. Piec w temp. 170-175° ok 35-40 minut..moze i dluzej nie wiem jakie macie foremki. Sprobowac patyczkiem. Jednym sposobem rozpoznania czy ciasto jest juz upieczone, to odstawanie od brzegow foremki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto na zajaczka lub baranka :) (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-03-31 14:12
Cieszę się bardzo z tego przepisu,stokrotne dzięki!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-04-01 23:12
Do ulubionych! Dzieki
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-04-08 19:15
Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2009-04-11 10:11
misia53 napisał(a):

Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.

szkoda że wcześniej przepis nie wyszedł ,też takiego bym zrobiła.
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-04-11 11:05
anullka7 napisał(a):

misia53 napisał(a):

Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.

szkoda że wcześniej przepis nie wyszedł ,też takiego bym zrobiła.

Anullko7..przepis jest juz od 30. marca na stronie..ale byl dlugo bez zdjecia, zdjecie jest dzieki uprzejmosci misi53 :) Ciasto robi sie bardzo szybko, wiec do dziela! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane