Strona główna Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Wielkanoc « poprzedni | następny »
Glumanda - Przepis na: Ciasto na zajaczka lub baranka :) offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto na zajaczka lub baranka :)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto na baranka lub zajaczka wielkanocnego.. i na wiele innych okazji..


trudność: łatwe
czas:

Ciasto na zajaczka lub baranka :) - SKŁADNIKI:

  • Forma na zajaczka lub baranka.. wypelnia sie ja 2/3 ciastem.
  • W zaleznosci od wielkosci formy..podstawowe ciasto.
  • Reszte mozna upiec w foremkach do mufinek.
  • 2 jajka - zwazyc
  • w zaleznosci ile waza, tyle:
  • cukru
  • masla
  • maki (maka 2/3 + 1/3 proszku bydyniowego)
  • proszek do pieczenia na czubku lyzeczki.

Ciasto na zajaczka lub baranka :) - PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozdzielic. Bialka ubic na sztywno z polowa cukru. Miekkie maslo utrzec z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dodawac po kolei zoltka. Na mase zoltkowo-maslana przesiac make wymieszana z budyniem i proszkiem. Dobrze polaczyc. Teraz dodac bialka i dobrze lekko wymieszac.. tak aby powstala jednolita masa. Nie szkodzi gdy ciasto troche opadnie. Forme koniecznie dobrze posmarowac maslem i wysypac bulka tarta ..ew. pokruszonymi herbatnikami.. itp. Zlozyc forme i napelnic ciastem 2/3 wysokosci formy. Piec w temp. 170-175° ok 35-40 minut..moze i dluzej nie wiem jakie macie foremki. Sprobowac patyczkiem. Jednym sposobem rozpoznania czy ciasto jest juz upieczone, to odstawanie od brzegow foremki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto na zajaczka lub baranka :) (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-03-31 14:12
Cieszę się bardzo z tego przepisu,stokrotne dzięki!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-04-01 23:12
Do ulubionych! Dzieki
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-04-08 19:15
Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2009-04-11 10:11
misia53 napisał(a):

Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.

szkoda że wcześniej przepis nie wyszedł ,też takiego bym zrobiła.
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-04-11 11:05
anullka7 napisał(a):

misia53 napisał(a):

Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.

szkoda że wcześniej przepis nie wyszedł ,też takiego bym zrobiła.

Anullko7..przepis jest juz od 30. marca na stronie..ale byl dlugo bez zdjecia, zdjecie jest dzieki uprzejmosci misi53 :) Ciasto robi sie bardzo szybko, wiec do dziela! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pulpeciki cherry Smażone ziemniaczki Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Schab z wędzonym kurczakiem Dynia na słodko do słoika Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką
Dyniowe placuszki Pizza wiejska z maślakami Naleśniki z nagietkiem i pokrzywą
Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Kapusta kiszona w słoikach Dyniowe muffinki na Halloween

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane