Strona główna Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Wielkanoc « poprzedni | następny »
Glumanda

Mistrz Kuchni
Przepisy: 111
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto na zajaczka lub baranka :)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Ciasto na baranka lub zajaczka wielkanocnego.. i na wiele innych okazji..


trudność: łatwe
czas:

Ciasto na zajaczka lub baranka :) - SKŁADNIKI:

  • Forma na zajaczka lub baranka.. wypelnia sie ja 2/3 ciastem.
  • W zaleznosci od wielkosci formy..podstawowe ciasto.
  • Reszte mozna upiec w foremkach do mufinek.
  • 2 jajka - zwazyc
  • w zaleznosci ile waza, tyle:
  • cukru
  • masla
  • maki (maka 2/3 + 1/3 proszku bydyniowego)
  • proszek do pieczenia na czubku lyzeczki.

Ciasto na zajaczka lub baranka :) - PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozdzielic. Bialka ubic na sztywno z polowa cukru. Miekkie maslo utrzec z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dodawac po kolei zoltka. Na mase zoltkowo-maslana przesiac make wymieszana z budyniem i proszkiem. Dobrze polaczyc. Teraz dodac bialka i dobrze lekko wymieszac.. tak aby powstala jednolita masa. Nie szkodzi gdy ciasto troche opadnie. Forme koniecznie dobrze posmarowac maslem i wysypac bulka tarta ..ew. pokruszonymi herbatnikami.. itp. Zlozyc forme i napelnic ciastem 2/3 wysokosci formy. Piec w temp. 170-175° ok 35-40 minut..moze i dluzej nie wiem jakie macie foremki. Sprobowac patyczkiem. Jednym sposobem rozpoznania czy ciasto jest juz upieczone, to odstawanie od brzegow foremki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto na zajaczka lub baranka :) (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2009-03-31 14:12
Cieszę się bardzo z tego przepisu,stokrotne dzięki!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-04-01 23:12
Do ulubionych! Dzieki
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53

2009-04-08 19:15
Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7

2009-04-11 10:11
misia53 napisał(a):

Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.

szkoda że wcześniej przepis nie wyszedł ,też takiego bym zrobiła.
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda

2009-04-11 11:05
anullka7 napisał(a):

misia53 napisał(a):

Przepis jest bardzo fajny, robi się szybko ,piecze też nie długo i ładnie odchodzi od formy.No i jest zjadliwy ,bo już jeden zarżnięty i skonsumowany.

szkoda że wcześniej przepis nie wyszedł ,też takiego bym zrobiła.

Anullko7..przepis jest juz od 30. marca na stronie..ale byl dlugo bez zdjecia, zdjecie jest dzieki uprzejmosci misi53 :) Ciasto robi sie bardzo szybko, wiec do dziela! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Deser czekoladowo śmietankowo jagodowy Wegańska zupa warzywna z dynią hokkaido, brukselką Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie
Waniliowe ciasteczka z trzcinową nutą Zupa cytrynowa z makaronem Omlet z warzywami
Naleśniki z dżemem truskawkowym Serduszka drobiowe w sosie koperkowym Szwedzka sałatka śledziowa
Śledzie z rodzynkami Mamina szarlotka Jajka w laskowej skorupie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane