Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto na baranka lub zajaczka wielkanocnego.. i na wiele innych okazji..

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Składniki:

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

  • Forma na zajaczka lub baranka.. wypelnia sie ja 2/3 ciastem.
  • W zaleznosci od wielkosci formy..podstawowe ciasto.
  • Reszte mozna upiec w foremkach do mufinek.

  • 2 jajka - zwazyc
  • w zaleznosci ile waza, tyle:
  • cukru
  • masla
  • maki (maka 2/3 + 1/3 proszku bydyniowego)
  • proszek do pieczenia na czubku lyzeczki.

Sposób przygotowania:

Ciasto na zajaczka lub baranka :)

Jajka rozdzielic. Bialka ubic na sztywno z polowa cukru. Miekkie maslo utrzec z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dodawac po kolei zoltka. Na mase zoltkowo-maslana przesiac make wymieszana z budyniem i proszkiem. Dobrze polaczyc. Teraz dodac bialka i dobrze lekko wymieszac.. tak aby powstala jednolita masa. Nie szkodzi gdy ciasto troche opadnie. Forme koniecznie dobrze posmarowac maslem i wysypac bulka tarta ..ew. pokruszonymi herbatnikami.. itp. Zlozyc forme i napelnic ciastem 2/3 wysokosci formy. Piec w temp. 170-175° ok 35-40 minut..moze i dluzej nie wiem jakie macie foremki. Sprobowac patyczkiem. Jednym sposobem rozpoznania czy ciasto jest juz upieczone, to odstawanie od brzegow foremki.