madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto na zimno z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto w sam raz idealne na upalne dni.

Ciasto na zimno z malinami

Składniki:

Ciasto na zimno z malinami

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 200 g herbatników,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 2 galaretki owocowe,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 30 dag maliny

Sposób przygotowania:

Ciasto na zimno z malinami
Blaszkę wykładamy folią spożywczą, następnie układamy warstwę herbatników. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklance wody, tężejącą wylewamy na herbatniki. Tortownicę wkładamy do lodówki, aby galaretka dobrze zastygła. Następnie galaretki o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia. Po wystudzeniu wlewamy połowę zimnego mleka skondensowanego i ubijamy mikserem do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Gęstą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę agrestową i całość ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kolejno rozpuszczamy galaretki cytrynowe i przestudzone łączymy z pozostałym mlekiem skondensowanym. Wylewamy na poprzednią warstwę. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie maliny oczyszczamy, płuczemy, układamy na masie z mleka skondensowanego. Galaretki malinowe rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, wylewamy na warstwę z malinami. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.