mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto naleśnikowe z przyprawą kebab-gyros, idealne do naleśników z farszem mięsnym.

Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba

 

  • 1 szklanka mleko ,
  • 2 szklanki woda ,
  • 3 szklanki mąka ,
  • 3 sztuki jajko ,
  • 2 łyzeczki przyprawa Kebab ,
  • 2/3 łyzeczka przyprawy czosnek

Sposób przygotowania:

Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba
Osobiście często robię placki naleśnikowe, o różnym smaku. Te bardzo często robię do których dodaję farsz mięsny.Mleko o temperaturze pokojowej należy połączyć z wodą, preferuję osobiście gazowaną, mąką pszenną typ 450. Dodajemy także jajka, sprawdźmy wcześniej czy są dobre, ostatnio zdarzają się zepsute. Dodajemy przyprawę kebab gyros, bardzo ją lubię. Dodajemy także czosnek, ale nie w ząbkach,a przyprawę.Wszystko za pomoca miksera miksujemy na mase o jednolitej konsystencji. Łyżką do zupy wykładamy ciasto na patelnię rozgrzaną , posmarowaną np słoniną. Smażymy placki z dwóch stron, polecam smażyć cienkie, dobrze się wtedy składają i nie łamią się.
Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba
do miski wsypujemy mąkę, ja zawsze używam pszennej typ 450
Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba
dodajemy mleko o temp pokojowej, wodę gazowaną oraz jajka
Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba
dodajemy przyprawę , o której wspomnialem w tytule
Ciasto naleśnikowe z posmakiem kebaba
smażymy placki naleśnikowe, cienkie na rozgrzanej patelni