montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Ciasto olejno-serowe. Przepis podstawy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto to zastępuje ciasto drożdżowe. Robi się z niego nawet pizzę.

Ciasto olejno-serowe. Przepis podstawy

Składniki:

Ciasto olejno-serowe. Przepis podstawy

 

  • 250 g serka homogenizowanego (najlepiej małotłustego)
  • 1 jajo
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mleka
  • 1/8 litra oleju (neutralnego w smaku)
  • 500 g mąki
  • 1 proszek do pieczenia (15 g)

Sposób przygotowania:

Ciasto olejno-serowe. Przepis podstawy
Serek, jajo, cukier, sól i mleko gruntownie wymieszać mikserem. Cieniutkim strumyczkiem wlewać olej. Jak wszystko dokładnie jest zmiksowane to proszek do pieczenia wymieszać z połową mąki, przesiać przez sito i połączyć z resztą masy mieszając mikserem. Powinna powstać jednolita ciągnąca się masa. Resztę mąki przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek i wlać masę serową. Szybko rękami od zewnątrz do środka zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wedle życzenia uformować np. na placek owocowy. Potraktować jak ciasto drożdżowe. Ja zrobiłam kołoczyki z marmoladą. Ciasto piecze się w 175 do 200 stopni około 30 min. Z tym, że ciasto z nadzieniem potrzebuje trochę więcej czasu.

Ja jednak o wiele bardziej wolę ciasto drożdżowe :)