Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Ciasto optymistów z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

No i jak go nie zrobić jeszcze raz, skoro tak cudownie wygląda :) Na wierzch ciasta również można nałożyć troszeczkę masę i posypać np. kokosem.

Ciasto optymistów z wiśniami

Składniki:

Ciasto optymistów z wiśniami

 

  • Ciasto

 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania;
  • 6 żółtek;
  • 250 g zimnej margaryny lub masła;
  • 1 szklanka 12% śmietany;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

 

  • Wiśniowa beza

 

  • 6 białek;
  • 3 kisiele wiśniowe z cukrem;
  • szczypta soli.

 

  • Masa

 

  • 2 budynie waniliowe bez cukru, oczywiście z cukrem również mogą być;
  • 3 szklanki mleka;
  • 220 g miękkiego masła;
  • spirytus;
  • ewentualnie wiórki kokosowe.

 

  • Dodatkowe

 

  • mrożone wiśnie bez pestek Hortex;
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Ciasto optymistów z wiśniami
Żółtka wybij do dużej miski, a białka podziel po dwa do trzech różnych miseczek. Następnie do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieć (w razie konieczności podsyp mąką). Gotowe ciasto podziel na sześć równych części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (tym razem użyłam blaszki 23 x 23 cm, ale zdecydowanie można użyć większej). Wyjmij dwie porcje schłodzonego ciasta, rozwałkuj jedną z nich i wylep spód blaszki. Przygotuj również drugą porcję. Dwa białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami jeden kisiel (proszek) i jeszcze chwileczkę ubijaj. Gotową pianę wyłóż na przygotowane w blaszce ciasto, na pianie poukładaj wiśnie i przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut (w zależności od wielkości blaszki) należy sprawdzać, szczególnie pierwsze ciasto i piec do lekkiego zezłocenia. Dokładnie tak samo postąp jeszcze dwa razy, tak aby uzyskać trzy trójwarstwowe blaty. Przygotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że użyj do ich przygotowania 3 szklanek mleka. Zostaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj spirytus (ilość wg uznania) i jeszcze chwileczkę ucieraj. Możesz dodać również wiórki kokosowe. Masę podziel mniej więcej na pół. Jedną część masy nałóż na pierwszy zimny blat, na masę drugi blat i ponownie krem i ostatni blat. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.