kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Ciasto orzechowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto jest pyszne! Lekkie i mocno orzechowe. Idealne do popołudniowej kawy i na wizytę gości. Wykonanie jest proste i niezbyt czasochłonne.

Ciasto orzechowa pychotka

Składniki:

Ciasto orzechowa pychotka

Biszkopt

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa

 

  • pół tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowa pychotka
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie wsypywać po łyżce cukru. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem i ubijać na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

2. Po upieczeniu biszkopt przestudzić, po czym przekroić go na dwie części.

3.Masa orzechowa: do gotującego się mleka wsypać szklankę zmielonych orzechów, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Do utartej masy dodawać po łyżce zaparzonych wcześniej w mleku orzechów. Całość dokładnie wymieszać.

4. Na spód biszkopta wyłożyć 3/4 masy i dokładnie ją rozprowadzić. Następnie przykryć go drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą masę na wierzch ciasta. Ciasto posypać startą na wiórki czekoladą.