krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

  • ciasto:
  • 20 dag mąki, 25 dag orzechów
  • laskowych, 25 dag KASI, 17 i 1/2 dag
  • cukru, 4 jajka,! opakowanie cukru
  • wanilinowego KASIA, I łyżeczka
  • proszku do pieczenia, 5 łyżek rumu,
  • 10 dag (1 tabliczka) czekolady
  • deserowej, szczypta soli
  • polewa:
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka KAS!, 1 łyżka wody,
  • KASIA do posmarowania formy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
1.15 dag orzechów zemleć i Lekko przyrumienić na blasze w piekar¬
niku,apozostałe10 dag drobnoposiekać.Ustawićmikser na
najwyższe obrót)' i rozetrzeć KASIĘ na puszystą masę. Stałe ucierając,
dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól, a potem kolejno
jajka (każde jajko ucierać ok. pół minut)').
2.Czekoladę drobno posiekać,
3.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać
po łyżce do masy - mikser przestawić na średnie obrót): Do ciasta
dodać mielone i posiekane orzechy oraz czekoladę, Prostokątną formę
(30 x 11 cm) posmarować KASIĄ, wyłożyć specjalnym papierem do
pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1 8O-2OODC i piec ok. 60 min.
5.Jeszcze gorące ciasto ponakluwać patyczkiem i nasączyć rumem,
6.Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałki, włożyć" do
garnuszka ze stopioną KASIĄ, dołać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej. Gładka, glazurą polać wystudzone ciasto,