montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Ciasto orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort z orzechami włoskimi.

Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

 

  • 4 jaja
  • 320g cukru
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
  • 150g mąki
  • 100g krochmalu kukurydzianego np. z firmy Mondamin lub mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżek żelu cytrynowego (to taka przezroczysta marmolada bez owoców w środku, można też użyć jakiejkolwiek innej)
  • 100g masy marcepanowej
  • 50g cukru pudru
  • 150g mielonych orzechó włoskich
  • 500g słodkiej śmietany
  • 2 paczuszki zagęstnika do śmietany
  • Ponadto:
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 250g słodkiej śmietany
  • 12-16 sztuk połówek orzechowych

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe
Piekarnik nastawić na 175 stopni. Białka jaj ubić na sztywno następnie dodawać kolejno żółtka oraz 4 łyżki wody. Do tego wsypać 300 g cukru z jedną paczką waniliowego cukru i miksować aż masa będzie miała kremową konsystencję. Mąkę, krochmal oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do kremowej masy. delikatnie wymieszać. W formie o średnicy 26 cm umieścić papier piekarniczy. Wlać do formy ciasto i wygładzić. Piec około 45 min. Potem ciasto ostudzić, wyciągnąć z formy i przeciąć na 3 krążki. Dolny krążek posmarować cieńko żelem cytrynowym bądź inną marmoladą. Masę marcepanową wygnieść z cukrem pudrem i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru pergaminowego na wielkość ciasta i położyć na dolny krążek. Mielone orzechy włoskie przypiec na patelni bez dodatku tłuszczu a śmietanę z zagęstnikiem, łyżką cukru i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Wymieszać z już ostudzonymi orzechami. Teraz tą śmietaną orzechową posmarować warstwę marcepanową. Przykryć środkowym krążkiem, posmarować go resztą żelu i śmietaną orzechową. Przykryć górnym krążkiem. Cały tort dookoła (górę i boki) wysmarować śmietaną orzechową. Boki posypać mielonymi orzechami. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru i wraz z połówkami orzechów ozdobić górę tortu.