anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto, polecam.

Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem

Składniki:

Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • masło roślinne
  • 1/2 szklanki orzechów mielonych
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • polewa czekoladowa
  • posiekane orzechy.
  • Poncz:
  • spirytus 2 łyżki
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • 1,5 szklanki wody
  • kilka łyżek dżemu śliwkowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać , na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę wsadową posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia Piec w 180 st C około 30 min. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, w poprzek. dopasować do wolnej blaszki , blaszkę wyłożyć folią lub pergaminem, włożyć część ciasta, nasączyć. Wykonanie kremu: Budyń ugotować w 1,5 szklance mleka, wcześniej do proszku dodać łyżkę kakao, dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu do masła, na końcu dodać mielone orzechy, i spirytus chwilkę jeszcze ucierać. Nasączone ciasto posmarować dżemem. Masę wyłożyć na dżem, przykryć drugą połową ciasta, spodem na wierzch, nasączyć. Polać polewą czekoladową, obficie posypać orzechami, odstawić w chłodne miejsce, na dwie godziny. Smacznego.