izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

ciasto orzechowe z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto dla tych co lubią ciasta z orzechami.

ciasto orzechowe z masą budyniową

Składniki:

ciasto orzechowe z masą budyniową

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła (do ciasta)
  • 25 dag masła (masa budyniowa)
  • 8 dag masła (polewa orzechowa)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru (do ciasta)
  • 3/4 cukru (masa budyniowa)
  • 4 łyżki cukru (polewa orzechowa)
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szt. budyniu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

ciasto orzechowe z masą budyniową
Ciasto: Do miski włóż mąkę, dodaj masło, posiekaj razem nożem. Dodaj 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, i ponownie wszystko razem posiekaj. Zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części. Jedną część ciasta przełóż na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Piecz ok. 10 min. ok. 10 min. Drugą część ciasta wyłóż również na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Polewa orzechowa: 8 dag masła przełóż do garnka, dodaj 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu i, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się całkowicie rozpuści. Dodaj pokrojone orzechy włoskie i wymieszaj. Masę orzechową rozsmaruj na surowym cieście . Ciasto to również piecz ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Masa budyniowa: Odlej połowę mleka i rozrób w nim budynie. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Na gotujące się mleko, mieszając, wlej rozrobione budynie i zagotuj. Ugotuj budyń, wystudź. 25 dag masła utrzyj i, cały czas ucierając dodawaj ostudzony budyń. Na pierwszym upieczonym, wystudzonym cieście rozsmaruj masę budyniowa i przykryj je upieczonym, wystudzonym ciastem z polewą orzechową.