Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Ciasto orzechowe z masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto orzechowo krówkowe

Ciasto orzechowe z masą krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto orzechowe z masą krówkową

  • Biszkopt:
  • 4jaja
  • 90 gram mąki
  • 30 gram budyniu (smak zależy od Ciebie- jaki kolor byś chciał uzyskać)
  • 100 gram cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła stopionego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z masą krówkową

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 4 łyżki letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 minut. Wkładamy na ok 20 minut puszkę z masą do ciepłej wody. Następnie przekładamy masę do głębokiego naczynia i miksujemy dodając po łyżce margaryny. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek wykładamy masę i na to przykrywamy połową masy. Zakrywamy 2-gim plackiem i na drugi wykładamy pozostałą masę. W rondelku roztapiamy masło z 2 łyżkami wody. Dodajemy nasze płatki owsiane z orzechami i miodem. Razem dokładnie wszystko mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Wstawiamy do lodówki. :) Smacznego