Strona główna Ciasto orzechowe z masą krówkową

Ciasto orzechowe z masą krówkową

Siedlce offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 413
zdjęcia: 1 z 5
Ciasto orzechowe z masą krówkową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto orzechowo krówkowe


trudność: średne
czas:

Ciasto orzechowe z masą krówkową - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4jaja
  • 90 gram mąki
  • 30 gram budyniu (smak zależy od Ciebie- jaki kolor byś chciał uzyskać)
  • 100 gram cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła stopionego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:

Ciasto orzechowe z masą krówkową - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 4 łyżki letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 minut. Wkładamy na ok 20 minut puszkę z masą do ciepłej wody. Następnie przekładamy masę do głębokiego naczynia i miksujemy dodając po łyżce margaryny. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek wykładamy masę i na to przykrywamy połową masy. Zakrywamy 2-gim plackiem i na drugi wykładamy pozostałą masę. W rondelku roztapiamy masło z 2 łyżkami wody. Dodajemy nasze płatki owsiane z orzechami i miodem. Razem dokładnie wszystko mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Wstawiamy do lodówki. :) Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto orzechowe z masą krówkową  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Czekoladowe ciasto z masą advokatową Zwariowany przekładaniec Krem czekoladowy
Rolada z wafla kakaowo-kokosowa Królewicz nad królewiczem Duuuży Michałek
Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu. Sernik truskawkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane