Strona główna Ciasto orzechowe z masą krówkową

Ciasto orzechowe z masą krówkową

Siedlce - autor przepisu Ciasto orzechowe z masą krówkową offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 410
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto orzechowe z masą krówkową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto orzechowo krówkowe


trudność: średne
czas:

Ciasto orzechowe z masą krówkową - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4jaja
  • 90 gram mąki
  • 30 gram budyniu (smak zależy od Ciebie- jaki kolor byś chciał uzyskać)
  • 100 gram cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła stopionego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • kostka margaryny
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • 9łyżek płatków owsianych
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 80 gram masła
  • 2-3 łyżki miodu

Ciasto orzechowe z masą krówkową - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 4 łyżki letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 minut. Wkładamy na ok 20 minut puszkę z masą do ciepłej wody. Następnie przekładamy masę do głębokiego naczynia i miksujemy dodając po łyżce margaryny. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek wykładamy masę i na to przykrywamy połową masy. Zakrywamy 2-gim plackiem i na drugi wykładamy pozostałą masę. W rondelku roztapiamy masło z 2 łyżkami wody. Dodajemy nasze płatki owsiane z orzechami i miodem. Razem dokładnie wszystko mieszamy aż połączą się wszystkie składniki. Wstawiamy do lodówki. :) Smacznego



Komentarze do Ciasto orzechowe z masą krówkową  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Kokosowa przyjemność Mleczny kokos na kakaowym spodzie Migdałowo-jeżynowy kielich z mascarpone
Kokosowa pasja bez pieczenia Ciasto tortowe Delicja Ciasto z masą cytrynową
Ciasto orzechowe z masą kawową Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami Krem z ciastek korzennych
Krem do ciast Kolorowe ciasto z soków Słonecznikowiec
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane