Ciasto orzechowiec

Z kremem « poprzedni | następny »
bemar - Przepis na: Ciasto orzechowiec offline

Kuchcik
Przepisy: 2
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto orzechowiec
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 60minut. Potem upiec ciasto i przekroić na pół po wystudzeniu. Można też ciasto podzielić na pół i upiec 2 ciasta. Piec około 20 min Składniki na dużą blachę


trudność: średne
czas:

Ciasto orzechowiec - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 150g masła (pokroić)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki miodu
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 kostki masła
  • polewa:
  • kostka masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki miodu

Ciasto orzechowiec - PRZYGOTOWANIE:

Teraz przechodzimy do robienia masy. Gotujemy mleko i wrzucamy cukier i cukier waniliowy. Jak już się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy aż będziemy odchodzić od garnka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i miksujemy. Na pierwszą kawałek ciasta nakładamy warstwę masy budyniowej, potem drugie ciasto,na wierzch orzechy i polewę. Rozpuszczamy kostkę masła , dodajemy cukier i miód i polewa gotowa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto orzechowiec (strona 1 z 1)  
Ela Dz

Ela Dz
offline

2014-02-14 18:13
Kiedy zapraszasz na ciasto? :)
Skomentuj
Oceń:
0
bemar

bemar
offline

2014-02-14 18:16
może być i jutro :))
Skomentuj
Oceń:
3
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Tarta makowo- pomarańczowa Dyniowa karpatka
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Miodownik z orzechami Jabłkowy przekładaniec Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym
Pie de limon- tarta cytrynowa Ananasowiec z kokosem Napoleonka na kruchym cieście

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane