malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Orzechowca nauczyła mnie piec córka to moje ulubione ciasto jest bardzo smaczne. Idealne do przygotowania na święta.

Ciasto orzechowiec

Składniki:

Ciasto orzechowiec

 

  • Ciasto zagniatane:
  • 4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 masło,
  • 5 żółtek.
  • Masa:
  • słoik powideł śliwkowych,
  • duży budyń, 4 łyżki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • 2 szklanki orzechów włoskich,
  • 2,5 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowiec
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.

 Każdą połowę zagniecionego ciasta należy rozwałkować na prostokątnej blasze 20*28, posmarować cienko dżemem i posypać posiekanymi orzechami, następnie piec 20 min w temp. 170 stopni.

 Budyń mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej gotujemy na mleku, studzimy i miksujemy z kostką masła.

Krem wykładamy na pierwszy, zimny , placek i przykrywamy drugim, wstawiamy do lodówki.