Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto orzechowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dużo roboty ale warto ponieważ ciasto jest bardzo dobre.

Ciasto orzechowo-kokosowe

Składniki:

Ciasto orzechowo-kokosowe

 

  • I ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 35 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku
  • 4 łyżki śmietany
  • 12 dag cukru
  • II ciasto orzechowe:
  • 12 dag cukier
  • 16 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki proszku
  • III ciasto orzechowe:
  • 12 dag cukru
  • 12 dag orzechów mielonych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • Polewa karmelowa:
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl cukru sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-kokosowe
I placek; Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną ułożyć na blachę wysmarowaną, posmarować powidłami i posypać bakaliami (orzechy, rodzynki, kokos,). Na to ciasto wlać ciasto kokosowe.
II ciasto kokosowe: z pozostałych białek ubi c pianę, dodać cukier, kokos, mąkę ziemniaczaną i pszenną i proszek.
III ciasto orzechowe: Białka ubić dokładnie, dodać cukier, żółtka i resztę składników i włożyć to na ciasto kokosowe a na wierzch położyć drugą część ciasta kruchego i upiec.
Polewa karmelowa: 1 szklankę mleka gotować na wolnym ogniu z 1 szklanką cukru do zgęstnienia ( około 2 godzin)
Trochę przestudzić dodać 1/2 kostki margaryny i sok z cytryny i wlać na zimny placek.