Strona główna Ciasto parzone na pierogi :

Ciasto parzone na pierogi :
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pierogarnia u Buni

Mączne « poprzedni | następny »
Babciagramolka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2778
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto parzone na pierogi :
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

.Z tej porcji wychodzi 18 pierogów .Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi .


trudność: łatwe
czas:

Ciasto parzone na pierogi : - SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek, połówek śliwek itp. )

Ciasto parzone na pierogi : - PRZYGOTOWANIE:

-przygotować farsz .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto parzone na pierogi :  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Roladki naleśnikowe Krokiety z mięsem Krokiety z pieczarkami
Pierogi z mięsem wołowym Pierogi z masą makową Pierogi ruskie wg alien1985
Zielone krokiety z mięsem i boczniakami Kluski ziemniaczane z marchewką i szczypiorkiem Naleśniki z jeżynami
Czekoladowe naleśniki z twarogiem Knedelki z bobem i groszkiem Amarantusowo-orkiszowe kopytka z sosem truskawkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane