Strona główna Ciasto parzone na pierogi :

Ciasto parzone na pierogi :
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pierogarnia u Buni

Mączne « poprzedni | następny »
Babciagramolka - Przepis na: Ciasto parzone na pierogi : offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2749
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto parzone na pierogi :
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

.Z tej porcji wychodzi 18 pierogów .Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi .


trudność: łatwe
czas:

Ciasto parzone na pierogi : - SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek, połówek śliwek itp. )

Ciasto parzone na pierogi : - PRZYGOTOWANIE:

-przygotować farsz .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto parzone na pierogi :  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Naleśniki o smaku migdałowym Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Knedle ze śliwką
Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym Naleśniki z otrębami owsianymi przełożone jogurtem Naleśniki z serem
Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą Pizza z pomidorkami koktajlowymi Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami Naleśnikowy tort z bakaliami Pancakes z suszonymi jabłkami i fiołkami w syropie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane