Strona główna Ciasto parzone na pierogi :

Ciasto parzone na pierogi :
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pierogarnia u Buni

Mączne « poprzedni | następny »
Babciagramolka - Przepis na: Ciasto parzone na pierogi : offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2723
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto parzone na pierogi :
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

.Z tej porcji wychodzi 18 pierogów .Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi .


trudność: łatwe
czas:

Ciasto parzone na pierogi : - SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek, połówek śliwek itp. )

Ciasto parzone na pierogi : - PRZYGOTOWANIE:

-przygotować farsz .
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto parzone na pierogi :  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Pierogi z jagodami Pierogi z cieciorką Szagówki poznańskie ze skwarkami
Naleśniki z ricottą i suszonymi pomidorami Ruloniki ze szpinakiem Żytnie placuszki
Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami Pizza na włoskim cieście Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Pierogi z kaszą gryczaną i serem Pierogi drożdżowe - cebulowe Krokiety ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane