judyta

judyta

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto Piegus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto Piegus - opis poniżej

Ciasto Piegus

Składniki:

Ciasto Piegus

 

  • 1szklanaka cukru królewskiego,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka białek,
  • 3/4 kostki masła lub margaryny,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • śmietana kremówka,
  • 2 "śnieżki",
  • 2 galaretki owocowe,
  • 1 banan,
  • dżem lub powidła
  • okrągła tortownca

Sposób przygotowania:

Ciasto Piegus
Masło lub margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mikserem ubić w naczyniu 1 szklankę białek, dodać do nich kolejno przesianą mąkę, cukier, mak i schłodzone masło lub margarynę oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Formę wsmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do formy wlać ciasto i piec ok. 1 godz. w temp.180 stopni. Po ostygnięciu ciasto przekroić na 3 placki. Dolny placek posmarować bitą śmietaną i pokroić plasterki banana, dugi placek posmarować dżemem, wierzch posmarować resztką "śnieżki", ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Chłodzić 2 godz.w tortownicy. Pychotka!!!