gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto Piegusek wg gosiek i edzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Coś słodkiego do kawusi lub na niedzielny podwieczorek, smakuje każdemu.

Ciasto Piegusek wg gosiek i edzia

Składniki:

Ciasto Piegusek wg gosiek i edzia

 

  • Na ciasto:6 jaj
  • 9 łyż. cukru
  • 9łyż. mąki
  • 9 łyż. maku
  • cukier waniliowy
  • krem:kostka masła
  • 1 torebka galaretki cytrynowej
  • łyżeczka żelatyny
  • 4 białka
  • szkl.cukru
  • dodatkowo: mała paczka biszkoptów
  • 2 polewy czekoladowe lub czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto Piegusek wg gosiek i edzia
Jajka ubić z cukrem. Masę wstawić nad parę i ubijać. Po kilku minutach zdjąć i ubijając ostudzić,ponownie postawić na parze i ubijać do gęstości. delikatnie wymieszać z mąką i makiem. Piecz przez 40 min. Po wystudzeniu przekrój na pół. Przygotuj krem: utrzyj masło na puch. Rozpuść 1 galaretkę i żelatynę w szklance wody. Białka ubij na parze,dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Dodawaj do masła cały czas mieszając pianę, a potem gęstniejącą galaretkę. Przekrojony biszkopt posmaruj 1/2 kremu, przykryj 2 biszkoptem, znów warstwa kremu, ułóż biszkopty i polej rozpuszczoną polewą czekoladową. Polewa musi zakryć biszkopty.