Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ciasto piegusek wg Magda2601

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masło stopić i ostudzić. Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić na 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć.

Ciasto piegusek wg Magda2601

Składniki:

Ciasto piegusek wg Magda2601

 

  • 1 szklanka maku
  • 20 dag nasła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ łyżki proszku do pieczenia
  • Aromat migdałowy
  • Tarta bułka
  • Tłuszcz do nasmarowania formy
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piegusek wg Magda2601
Masło stopić i ostudzić. Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić na 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć. Jajka ubić z masłem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz aromatem do smaku. Dobrze wymieszać z masą makową. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C upiec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje do kawy cafe latte .