gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto piernikowe przekładane galaretką i bitą śmietaną...

Ciasto piernikowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto piernikowe

 

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietanfix
  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 300 gram dżemu jabłkowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu
  • POLEWA:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 gram margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe
CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, następnie dodajemy mąkę, dżem jabłkowy, olej, sodę, 1 łyżkę kakao, przyprawę do piernika i miód. Całość ucieramy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto przekrawamy na 3 części. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy na pierwsze ciasto i przykrywamy drugim. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Ubitą śmietankę rozsmarowujemy na drugim cieście i przykrywamy trzecim. 0,5 szklanki cukru, 80 gram margaryny, 2 łyżki wody i 2 łyżki kakao podgrzewamy w małym garnuszku mieszając, do czasu aż powstanie polewa. Polewą polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto piernikowe
Zimne ciasto przekrawamy na 3 części....
Ciasto piernikowe
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy na pierwsze ciasto i przykrywamy drugim.
Ciasto piernikowe
Ubitą śmietankę rozsmarowujemy na drugim cieście i przykrywamy trzecim.