jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto piernikowe bez miodu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wspaniałe ciasto piernikowe bez miodu do kawy i herbaty na niedzielę

Ciasto piernikowe bez miodu

Składniki:

Ciasto piernikowe bez miodu

 

  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 2 dag masła- do wysmarowania formy
  • 1 łyżka tartej bułki- do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe bez miodu
Łyżkę cukru zrumienić na suchej patelni, dodać wodę, aby powstały karmel rozpuścił się.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, karmel, mąkę, przyprawe piernkową.
Starannie ciasto wyrobić, aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Pod koniec wyrabiania dodać sodę rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody, wymieszać.
Połączyć ciasto z ubitą pianą z białek, dodać bakalie oprószone mąką.
Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku około 50 minut.
Po wyjęciu z formy można je polać polewą.