aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto piernikowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne ciasto o smaku pierników, świetne jest do porannej kawki! Wiśnie i masa cytrynowa świetnie do siebie pasują!

Ciasto piernikowe z wiśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto piernikowe z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mielonych pierników lukrowanych
  • 9 jaj
  • ¾ szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru
  • Masa:
  • 1,5 masła
  • Sok z 1 cytryny
  • Cukier puder do smaku
  • Galaretka:
  • 1 litr kompotu wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z wiśniami
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę, pierniczki zmielone, proszek do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach w formie 25/36 przez 45-50 minut. Studzimy i przekrawamy na pół. Galaretka: Galaretkę przygotowujemy na kompocie. Studzimy i dodajemy do niej wiśnie. Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i sokiem. Przełożenie: Ciasto- masa-galaretka- ciasto
Ciasto piernikowe z wiśniami
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy żółtka.
Ciasto piernikowe z wiśniami
Na cieśnie rozsmarowujemy masę z cukru pudru, soku z cytryny i masła.
Ciasto piernikowe z wiśniami
W chłodnej galaretce mieszamy drylowane wiśnie.

Tagi:

ciasto piernik