aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Ciasto pijany pijak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczne lekkie ciasto bardzo alkoholowe, nie dla dzieci! Dla dzieci można nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem!

Ciasto pijany pijak

Składniki:

Ciasto pijany pijak

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki mąki
  • 15 dag wiórek koksowych
  • Masa:
  • 6 łyżek cukru
  • 1 masło
  • Spirytus do smaku
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 żółtek
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Okrągłe biszkopty

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pijany pijak
Wykonanie: Masa: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy mąkę, żółtka i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i wsypujemy mak, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy na formę 25/36, i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Przełożenie: Biszkopt jasny- masa- ciasto- masa- nasączone alkoholem biszkopty udekorowane polewą.