SUPERPRZEPIS

Ciasto plaśniak

  • 3
  • bajtek
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto  plaśniak Więcej zdjęć (5)

jabłka przykryte "pierzynką"

Składniki:

Ciasto plaśniak

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1.5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 50-60 dkg jabłek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto plaśniak
Do miski wsypać mąkę, 0.5 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia , margarynę, żółtka. Wszystko posiekać nożem i następnie ciasto wyrobić. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki do schłodzenia /na około 1 godzinę/.W między czasie obrać jabłka i pokroić w grube plastry .Ubić pianę z białek z 1 szkl cukru. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę , zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, na to poukładać plastry jabłek, przykryć ubitą pianą i zetrzeć pozostałe ciasto.Piec w temperaturze170 przez 50-60 min Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem .
Ciasto  plaśniak
zetrzec schłodzone ciasto na tarce i poukładać jabłka
Ciasto  plaśniak
na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z cukrem
Ciasto  plaśniak
na rozprowadzoną pianę , zetrzeć pozostałą część ciasta
Ciasto  plaśniak
no i gotowe, mozemy zabierac sie do konsumpcji.....