Ciasto plaśniak

bajtek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 5
Ciasto  plaśniak
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

jabłka przykryte "pierzynką"


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciasto plaśniak - SKŁADNIKI:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1.5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 50-60 dkg jabłek
  • cukier puder do posypania

Ciasto plaśniak - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę, 0.5 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia , margarynę, żółtka. Wszystko posiekać nożem i następnie ciasto wyrobić. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki do schłodzenia /na około 1 godzinę/. W między czasie obrać jabłka i pokroić w grube plastry .Ubić pianę z białek z 1 szkl cukru. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę , zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, na to poukładać plastry jabłek, przykryć ubitą pianą i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze170 przez 50-60 min Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto plaśniak (strona 1 z 1)  
anula250

anula250
offline

2011-09-19 14:33
Pamiętam smak tego ciasta z dzieciństwa. Pycha :)))
Skomentuj
Oceń:
0
bajtek

bajtek
offline

2011-09-19 14:49
anula250 napisał(a):

Pamiętam smak tego ciasta z dzieciństwa. Pycha :)))

Anula250... nic prostszego, tylko upiec powinnaś - przepis masz :O)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Makowo czekoladowe ciasteczka Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Paluchy wiedźmy na Halloween
Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym Gofry z bitą śmietaną Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami
Babeczki omleciki z kremem karmelowym Karmelki z musem jabłkowym Waniliowe serduszka z orzechami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane