Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto pleśniak z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z truskawkami, idealny deser do porannej kawy. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!

Ciasto pleśniak z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pleśniak z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 65 dag mąki
  • ½ kostki masła
  • ½ kostki margaryny
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 3,5 łyżki śmietany 18%
  • 3,5 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Piana:
  • 6 białek
  • 3 łyżeczki kisielu truskawkowego
  • ½ szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 40 dag truskawek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak z truskawkami
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodaję kakao i zagniatam ciasto. Większą część ciasta wkładam na godzinę do lodówki, a mniejsze do zamrażalnika. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję kisiel oraz cukier. Miksuję.Ciasto z lodówki rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Na cieście układam truskawki. Na to ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Wykładam pianę, wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto pleśniak z truskawkami
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
Ciasto pleśniak z truskawkami
Ciasto dzielę na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodaję kakao i zagniatam ciasto. Większą część ciasta wkładam na godzinę do lodówki, a mniejsze do zamrażalnika. Białka ubijam na sztywną pianę.
Ciasto pleśniak z truskawkami
Ciasto z lodówki rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Na cieście układam truskawki. Na to ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
Ciasto pleśniak z truskawkami
Wykładam pianę, wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.