migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto podwójnie malinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne lekkie ciacho z malinową pianką oraz malinową galaretką i malinkami na kakaowym spodzie biszkoptowym. Ciasto mocno malinkowe.

Ciasto podwójnie malinowe

Składniki:

Ciasto podwójnie malinowe

 

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g malin
  • woda do przygotowania galaretek

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie malinowe
Przygotować galaretki.Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić cukrem.Następnie porcjami dodawać : żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Przygotować piankę.Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia.

Tagi:

jajko jajka