Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Ciasto poezja smaku z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne ciasto z masą krówkową i bakaliami, idealne do porannej kawy lub herbaty.

Ciasto poezja smaku z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto poezja smaku z żurawiną

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ¾ szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżki octu
  • Masa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kostka masła
  • ¾ kostki margaryny
  • 5 dkg suszonej żurawiny
  • 5 dkg posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 5 dkg posiekanych migdałów
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg posiekanej gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • 1 duża paczka herbatników
  • rum
  • wiórki kokosowe
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Ciasto poezja smaku z żurawiną
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru. Nadal ubijając wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy ocet. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Puszkę z mlekiem skondensowanym zanurzamy we wodzie i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Studzimy. Masło oraz margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy przygotowaną masę krówkową z puszki. Miksujemy. Następnie do masy wsypujemy bakalie (żurawinę, orzechy, migdały, rodzynki, czekoladę) i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy. Herbatniki maczamy w rumie i układamy równo na cieście. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Z margaryny, cukru, wody i kakao gotujemy polewę. Gęstą polewą polewamy ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Gotowe ciasto kroimy na porcje, dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną oraz suszoną żurawiną.
Ciasto poezja smaku z żurawiną
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt.
Ciasto poezja smaku z żurawiną
Przygotowujemy masę krówkową. Miksujemy z utartym na puszystą masę masłem oraz margaryną.
Ciasto poezja smaku z żurawiną
Do masy dodajemy przygotowane bakalie. Masę wykładamy na biszkopt.
Ciasto poezja smaku z żurawiną
Herbatniki maczamy w rumie i układamy na cieście. Wierzch polewamy polewą.