natalia2004

natalia2004

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, które smakuje nie tylko miłośnikom cytrusów. Jego zapach napełni nasza kuchnię pięknym zapachem pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe

Składniki:

Ciasto pomarańczowe

 

  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto pomarańczowe
Ciasto tak szybko sie robi, ze od razu nagrzewamy piekarnik do 175°C. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do jednej miski. W drugiej mieszamy cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodajemy sok pomarańczowy i mieszamy ponownie łyżką. Dodajemy olej, jogurt, jajka – dokładnie łączymy trzepaczką. Wsypujemy przesiane suche składniki i krótko mieszamy – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.