grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ciasto pomarańczowo-ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozpływające się w ustach, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto pachnące pomarańczami, z dodatkiem świeżego ananasa. Ciasto idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto pomarańczowo-ananasowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto pomarańczowo-ananasowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pomarańczowo-ananasowe

Przygotowanie ananasa

Ciasto pomarańczowo-ananasowe
Do przygotowania ciasta możemy wykorzystać również ananasa z puszki.

Ananasa dokładnie myjemy. Odkrawamy czubek razem z liśćmi. Odcinamy skórę ananasa. Ananasa kroimy w plastry.
Plasterki ananasa kroimy w kostkę, odcinając jego twardy środek.

Przygotowanie ciasta

Ciasto pomarańczowo-ananasowe
Masło rozpuszczamy na ogniu lub w mikrofalówce.

Masło rozpuszczamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy jaja z cukrem, startą skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone masło. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy kawałki ananasa. Ciasto dokładnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Ciasto pomarańczowo-ananasowe

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Dekoracja ciasta

Ciasto pomarańczowo-ananasowe
Ciasto możemy udekorować kawałkami świeżego ananasa.

Przestudzone ciasto możemy udekorować lukrem na bazie cukru pudru i soku z pomarańczy.