Ciasto porzeczkowe z kremem

Madija - autor przepisu Ciasto porzeczkowe z kremem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 670
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto porzeczkowe z kremem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Smaczne ciasto z porzeczkami


trudność: średne
czas:

Ciasto porzeczkowe z kremem - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l śmietany 30 %
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0, 5 szklanki cukru pudru
  • Porzeczki:
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 3 łyżki żelfixu
  • Polewa czekoladowa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • Galaretka truskawkowa

Ciasto porzeczkowe z kremem - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Porzeczki: Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić. Masa: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować. Polewa: Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić. Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić. Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.



Komentarze do Ciasto porzeczkowe z kremem (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2013-09-11 23:00
Pyszności!5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Mazurek serowo-kajmakowy Kremówka na biszkoptach Ciasto orzechowe na waflu
Tort czekoladowo - rodzynkowy Ciasto z wiśniami i śnieżką Ciasto waniliowe cappuccino
Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami Raffaello na krakersach
Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami Cytrynowa kostka z truskawkami Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane