Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 685]

Ciasto porzeczkowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto z porzeczkami

Ciasto porzeczkowe z kremem

Składniki:

Ciasto porzeczkowe z kremem

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l śmietany 30 %
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0, 5 szklanki cukru pudru
  • Porzeczki:
  • 2 szklanki czarnych porzeczek
  • 3 łyżki żelfixu
  • Polewa czekoladowa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • Galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe z kremem

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Porzeczki: Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić. Masa: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować. Polewa: Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić. Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić. Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.