bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą z czarnej porzeczki i kremem z serka mascarpone i owocami z galaretką.

Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone

 

  • Biszkopt:

 

 

  • 1,2 szklanki cukru

 

 

  • 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa z mascarpone:

 

  • 250 g serka mascarpone

 

 

  • 4 łyżki cukru pudru

 

 

  • Masa porzeczkowa:

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, ucierając dodać mąkę z proszkiem, przelać do wysmarowanej formy do tarty (30cm.), piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Żelatynę zalać zimną woda, odstawić żeby spęczniała. Dżem zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatyną, wymieszać i odstawić do ostygnięcia, wylać na biszkopcie, wstawić do lodówki do stężenia.

Serek i jogurt zmiksować, dodać cukier puder i śmietan-fix, masę wyłożyć na masie porzeczkowej.

Owoce ułożyć na wierzch, galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, tężejącą wylać na owoce. 
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone
Na upieczony biszkopt wykładamy masę z porzeczek.
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone
Na masę porzeczkową wykładamy krem z serka mascarpone.
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone
Na krem układamy owoce i zalewamy galaretką.