paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na ciasto powstał kiedy zachciało mi się czegoś czekoladowego :) wyszło po prostu genialne :)

Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem

 

  • proporcje na małą tortownice (średnica 16cm)
  • 150 g czekolady (ja pomieszałam gorzką i mleczną)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem
Ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszając łączymy składniki, tak aby masło dokładnie połączyło się z czekoladą. Studzimy. Jajka ubijamy razem z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki. Miksujemy a następnie wlewamy czekoladę i dokładnie łączymy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st C przez ok 60 min. Upieczone wyciągamy i studzimy. Ciasto przekrawamy na pół. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę połączoną z mlekiem skondensowanym. Lekko przestudzoną smarujemy dolny placek (nie smarujemy do samych boków bo po złożeniu czekolada będzie wypływać). Przykrywamy drugim plackiem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i dodajemy ciepłą wodę tak aby lekko ją rozrzedzić. Gorącą polewą polewamy ciasto. Smacznego :)
Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem
Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem
ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, proszek i wiórki a potem czekoladę
Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem
upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na pół
Ciasto potrójnie czekoladowe z kokosem
Ciasto przekładamy rozpuszczoną białą czekoladą połączoną z mlekiem