Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto promyk lata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Do przygotowania tego ciasta możecie użyć świeżych truskawek, ja dałam mrożone tylko dlatego, że chciałam wykorzystać ostatnią zamrożoną partię tych owoców, aby zrobić miejsce na nowe.

Ciasto promyk lata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto promyk lata

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1, 5 łyżki kakao

Pianka serowa:

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki kremówki 36%

Masa truskawkowo - rabarbarowa:

  • 50 dag rabarbaru
  • ok. 70 dag mrożonych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto promyk lata

Etap 1:

Ciasto promyk lata
Z podanych składników upiec spód czekoladowy.

Jajko utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie naprzemienne małymi porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, roztopione i przestudzone masło, mleko a na końcu kakao. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić.

Etap 2:

Ciasto promyk lata
Przygotować masę serową, wylać na ciasto.

Żelatynę namoczyć w ½ szklanki zimnej wody. Odstawić aż napęcznieje i dolać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Twaróg zmielić i utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, dodać ser, sok z rozmrożonych truskawek i na końcu cienkim strumieniem wlać żelatynę. Delikatnie wymieszać. Włożyć na parę minut do lodówki, aby masa lekko stężała. Następnie wyłożyć na upieczone ciasto.

Etap 3:

Ciasto promyk lata
Z truskawek i rabarbaru przygotować kolejną warstwę ciasta.

Do garnka włożyć oczyszczony i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, dodać rozmrożone truskawki i cukier. Całość dusić na małym ogniu do momentu aż rabarbar zmięknie. Zmiksować blenderem na gładką masę i wsypać galaretkę truskawkową. Wystudzić. Masę wyłożyć na stężałą piankę. Ponownie włożyć do lodówki do pełnego stężenia masy.

Etap 4:

Ciasto promyk lata
Tężejącą galaretkę truskawkową wylać na wierzch.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, tężejącą wylać na wierzch ciasta. Włożyć do stężenia do lodówki.