Strona główna Ciasto przekładane gotowanym serem

Ciasto przekładane gotowanym serem

Reniz - Przepis na: Ciasto przekładane gotowanym serem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2250
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto przekładane gotowanym serem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Efektowne i równiuteńkie ciasto z gotowanym serem i polewą czekoladową - jest bardzo smaczne.


trudność: średne
czas:

Ciasto przekładane gotowanym serem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 3 łyżki kakao +łyżka śmietany
  • Masa serowa
  • 1,3 kg sera twarogowego
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 polewy czekoladowe
  • 3-4 kostki czekolady

Ciasto przekładane gotowanym serem - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i bardzo dokładnie posiekać. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 3 części. Dwie części ciasta połączyć z kakao i łyżką śmietany. Oba ciasta włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.



Ciasto rozwałkować i upiec 3 blaty, 2 ciemne i 1 jasne. ( blaszka o wymiarach 38/26 ) Każdy blat piec w temp 180 stopni przez 15 minut. Ser twarogowy dokładnie zmiksować w malakserze lub 2 razy przemielić w maszynce. wymieszać z mlekiem, budyniem i roztrzepanymi jajkami.



Masło z cukrem pudrem rozpuścić w garnku, dodać ser doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Żelatynę i galaretkę wymieszać w 1/3 szkl wrzącej wody, połączyć z serem.



Połowę lekko przestudzonego sera wyłożyć na ciemny blat, przykryć jasnym, wyłożyć resztę sera i przyłożyć drugim ciemnym blatem. Odłożyć do lodówki do stężenia. Zimne ciasto oblać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto przekładane gotowanym serem (strona 1 z 1)  
Justyna92

Justyna92
offline

2012-11-07 21:20
Smakowicie wygląda , i takie równiutkie..;)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2012-11-08 13:36
Piękny, jak z cukierni, aż ślinka leci:)
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56
offline

2012-11-08 14:44
Mam pytanie ile się piecze taki placek?
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-11-08 14:58
gosia56 napisał(a):

Mam pytanie ile się piecze taki placek?

super przepis a ani czasu ani temperatury pieczenia :)
Skomentuj
Oceń:
0
Reniz

Reniz
offline

2012-11-08 16:06
Pyza napisał(a):

gosia56 napisał(a):

Mam pytanie ile się piecze taki placek?

super przepis a ani czasu ani temperatury pieczenia :)


Edytowałam przepis i dopisałam temperaturę oraz czas pieczenia.
Blaty kruchego ciasta piecze się około 15 minut w temperaturze 180 stopni :)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-11-08 19:06
Reniz, dzięki - ciasto wygląda fajnie więc dobrze, że przepis jest już kompletny :)
Skomentuj
Oceń:
0
ilka222

ilka222
offline

2012-11-08 19:31
Super ciacho:)
Skomentuj
Oceń:
0
niska1

niska1
offline

2012-11-09 19:17
Smakowicie wygląda i pewnie też tak smakuje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami Jogurtowy serniczek Sernik z bezą i brzoskwiniami
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Sernik Izaura - trzy kolory Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach Sernik w kropki Prosty sernik malinowy
Torcik na zimno Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem Styropian z brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane