Strona główna Ciasto przekładane gotowanym serem

Ciasto przekładane gotowanym serem

Reniz - Przepis na: Ciasto przekładane gotowanym serem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2250
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto przekładane gotowanym serem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Efektowne i równiuteńkie ciasto z gotowanym serem i polewą czekoladową - jest bardzo smaczne.


trudność: średne
czas:

Ciasto przekładane gotowanym serem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 3 łyżki kakao +łyżka śmietany
  • Masa serowa
  • 1,3 kg sera twarogowego
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 polewy czekoladowe
  • 3-4 kostki czekolady

Ciasto przekładane gotowanym serem - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i bardzo dokładnie posiekać. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 3 części. Dwie części ciasta połączyć z kakao i łyżką śmietany. Oba ciasta włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.



Ciasto rozwałkować i upiec 3 blaty, 2 ciemne i 1 jasne. ( blaszka o wymiarach 38/26 ) Każdy blat piec w temp 180 stopni przez 15 minut. Ser twarogowy dokładnie zmiksować w malakserze lub 2 razy przemielić w maszynce. wymieszać z mlekiem, budyniem i roztrzepanymi jajkami.



Masło z cukrem pudrem rozpuścić w garnku, dodać ser doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Żelatynę i galaretkę wymieszać w 1/3 szkl wrzącej wody, połączyć z serem.



Połowę lekko przestudzonego sera wyłożyć na ciemny blat, przykryć jasnym, wyłożyć resztę sera i przyłożyć drugim ciemnym blatem. Odłożyć do lodówki do stężenia. Zimne ciasto oblać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto przekładane gotowanym serem (strona 1 z 1)  
Justyna92

Justyna92
offline

2012-11-07 21:20
Smakowicie wygląda , i takie równiutkie..;)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2012-11-08 13:36
Piękny, jak z cukierni, aż ślinka leci:)
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56
offline

2012-11-08 14:44
Mam pytanie ile się piecze taki placek?
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-11-08 14:58
gosia56 napisał(a):

Mam pytanie ile się piecze taki placek?

super przepis a ani czasu ani temperatury pieczenia :)
Skomentuj
Oceń:
0
Reniz

Reniz
offline

2012-11-08 16:06
Pyza napisał(a):

gosia56 napisał(a):

Mam pytanie ile się piecze taki placek?

super przepis a ani czasu ani temperatury pieczenia :)


Edytowałam przepis i dopisałam temperaturę oraz czas pieczenia.
Blaty kruchego ciasta piecze się około 15 minut w temperaturze 180 stopni :)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-11-08 19:06
Reniz, dzięki - ciasto wygląda fajnie więc dobrze, że przepis jest już kompletny :)
Skomentuj
Oceń:
0
ilka222

ilka222
offline

2012-11-08 19:31
Super ciacho:)
Skomentuj
Oceń:
0
niska1

niska1
offline

2012-11-09 19:17
Smakowicie wygląda i pewnie też tak smakuje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Jogurtowy serniczek Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
Sernik Izaura - trzy kolory Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach
Sernik w kropki Prosty sernik malinowy Torcik na zimno
Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem Styropian z brzoskwiniami Sernik z musem malinowo-jeżynowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane