Ciasto Pszczółka

Z kremem « poprzedni | następny »
madi356 - Przepis na: Ciasto Pszczółka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto Pszczółka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Smaczne ciasto z dodatkiem kokosu.


trudność: średne
czas:

Ciasto Pszczółka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 50 dag mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 op proszku do pieczenia,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 6 łyżek mleka,
  • Masa kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 10 dag margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 7 łyżek mleka,
  • Masa budyniowa:
  • 2 op budyniu śmietankowego,
  • 1/2 l mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 kostka masła

Ciasto Pszczółka - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do masy z margaryny dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko, a także pianę z białek. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W międzyczasie przygotowujemy wiórka kokosowe. W tym celu wszystkie składniki masy kokosowej przekładamy do rondelka, zagotowujemy, a następnie smażymy cały czas mieszając. Gdy masa już będzie gotowa odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie ostudzoną masę wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy godzinę.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na pół.
Przygotowujemy masę budyniową: budynie gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie do utartego masła dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Ucieramy.
Następnie przekrojone ciasto przekładamy masą budyniową, wierzch polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Pszczółka (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2011-11-05 17:12
Jadłam podobne u koleżanki i było pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Tarta makowo- pomarańczowa Dyniowa karpatka
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Miodownik z orzechami Jabłkowy przekładaniec Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym
Pie de limon- tarta cytrynowa Ananasowiec z kokosem Napoleonka na kruchym cieście

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane