madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Pszczółka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto z dodatkiem kokosu.

Ciasto Pszczółka

Składniki:

Ciasto Pszczółka

  • Ciasto:
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 50 dag mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 op proszku do pieczenia,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 6 łyżek mleka,
  • Masa kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 10 dag margaryny,
  • 20 dag cukru,
  • 7 łyżek mleka,
  • Masa budyniowa:
  • 2 op budyniu śmietankowego,
  • 1/2 l mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto Pszczółka

Przygotowujemy ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do masy z margaryny dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko, a także pianę z białek. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W międzyczasie przygotowujemy wiórka kokosowe. W tym celu wszystkie składniki masy kokosowej przekładamy do rondelka, zagotowujemy, a następnie smażymy cały czas mieszając. Gdy masa już będzie gotowa odstawiamy ją do wystudzenia. Następnie ostudzoną masę wykładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy godzinę.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie przekrawamy na pół.
Przygotowujemy masę budyniową: budynie gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie do utartego masła dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Ucieramy.
Następnie przekrojone ciasto przekładamy masą budyniową, wierzch polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.