aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Ciasto pychotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto- pani wawelska, inaczej zwana tez ciastem pychotka z dżemem porzeczkowym, polecam wszystkim.

Ciasto pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pychotka

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 żółtek.

 

 

  • krem:
  • 1,5 budyniu waniliowego bez cukru,
  • 1 łyżka amaretto,
  • 600 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru.

 

  • ponadto:
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • 100 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pychotka
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Dwie takie same blaszki (u mnie 25cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem. Jeśli nie mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed pieczeniem. Następnie na każde ciasto wyłożyć po 200 g dżemu z czarnej porzeczki. Ubić pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną.. Wyłożyć połowę bezy na każdą blaszkę i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia zrobić krem. Ugotować budynie z cukrem na mleku. Ostudzone zmiksować z miękkim masłem i amaretto. Ostudzone ciasto przełożyć kremem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 
Ciasto pychotka
skladniki na ciasto kruche zaniatamy w misce
Ciasto pychotka
wykladamy nimi dwie takie same blaszki .
Ciasto pychotka
nakladamy dzem z czarnej porzeczki na ciasto
Ciasto pychotka
i ubitą bezę z białek jaj z dodatkiem cukru