goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto pysznotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto udekorować można polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi lub połówkami orzechów włoskich.

Ciasto pysznotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pysznotka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pysznotka
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Przekładamy je na 2 blaszki. Wierzch obu ciast smarujemy powidłem śliwkowym. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wyścielamy nimi ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Placki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Z mleka, żółtek, mąki gotujemy budyń. Studzimy. Krem: masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń. Przygotowanym kremem przekładamy placki.
Ciasto pysznotka
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto
Ciasto pysznotka
Oba placki smarujemy powidłem śliwkowym.
Ciasto pysznotka
Na powidło dajemy ubitą z białek pianę, orzechy włoskie
Ciasto pysznotka
Z podanych składników przygotowujemy krem budyniowy

Tagi:

ciasto