Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Ciasto rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny placek dla wielbicieli rabarbaru!

Ciasto rabarbarowe

Składniki:

Ciasto rabarbarowe

 

 

  • KRUSZONKA
  • 10dkg mąki
  • 5dkg masła
  • 5dkg cukru pudru
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

 

  • PRZEŁOŻENIE
  • 750g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odstawić na 15minut. Mąkę przesiać, wlać letnie mleko, dodać szczyptę soli i drożdże. Następnie dołożyć utarte z cukrem żółtka i rozpuszczone masło. Wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Składniki na kruszonkę połączyć i wstawić do lodówki. Rabarbard obrać, posiekać na kawałki. Szklankę cukru, 1/2szkl. wody, podgrzewać aż cukier się rozpuści, do syropu włożyć rabarbar, gotować 5minut i odcedzić.
Ciastem wylepić formę, obłożyć rabarbarem, posypać startą skórką z cytryny, cynamonem i imbirem, a na wierzch kruszonką. Piec w piekarniku 50minut w 180stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!