bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ciasto rabarbarowe z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czas na rabarbar - tu w połączeniu z imbirem.

Ciasto rabarbarowe z imbirem

Składniki:

Ciasto rabarbarowe z imbirem

 

  • Ciasto
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 1 pełna łyżka świeżo startego obranego imbiru
  • 3 jajka roztrzepane
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki

 

  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 50 g cukru (dałam brązowy)
  • 100 g mąki

 

  • cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe z imbirem
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_z_imbirem/przepis.html

Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać imbir w proszku, cukier a po chwili mąkę, wymieszać.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.