pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto rabarbarowe z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto sezonowe z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe z masą budyniową

Składniki:

Ciasto rabarbarowe z masą budyniową

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 1,5 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • mleko do budyniu,
  • 40 dag rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe z masą budyniową
Masło łączymy z mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia i siekamy nożem. Wbijamy jajko, dodajemy żółtka oraz śmietanę i energicznie miesimy ciasto, które następnie wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę (około). W międzyczasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcja na opakowaniu dodając jedną łyżkę dodatkowo. Gdy ciasto się schłodzi i budyń wystygnie wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowana tłuszczem. ¾ ciasta układamy na spód,a na to kładziemy pokrojony w kawałki rabarbar, układając jeden obok drugiego. Następnie wykładamy budyń, a na sam wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 50 minut w 180°C.

Tagi:

jajko jajka