Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,, Rafaello ''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ciasto ,, Rafaello '' to niezwykle pyszne ciasto. Składa się z wielu warstw biszkoptów, herbatników i pysznego kremu z ajerkoniakiem, całość dopełnia kokosowa nutka. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo pracy no może troszeczkę. Zapraszam.

Ciasto ,, Rafaello '' Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ,, Rafaello ''

Biszkopt:

  • Biszkopt x 2:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt z białek:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 żółtka
  • 2 i pół szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag margaryny ,, Kasia ``
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 64 sztuki herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto ,, Rafaello ''

Wykonanie biszkoptów:

Ciasto ,, Rafaello ''
Z podanych składników pieczemy biszkopty.

Biszkopty:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

Biszkopt z białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na konie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

Wykonanie kremu:

Ciasto ,, Rafaello ''
Z podanych składników przygotowujemy krem.

Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.

Przekładanie ciasta:

Ciasto ,, Rafaello ''
Następnie biszkopty, herbatniki i krem przekładamy.

Jeden biszkopt smarujemy kremem, układamy warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), smarujemy kremem i znów układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy biszkopt z białek. Biszkopt z białek smarujemy kremem i układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy drugi biszkopt. Biszkopt smarujemy krem i układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

Podanie:

Ciasto ,, Rafaello ''
Następnie gotowe ciasto kroimy na 16 kawałków. Smacznego.

Gdy ciasto stężeje kroimy je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.

Warstwy od dołu:
1. Biszkopt.
2. Krem.
3. Herbatniki.
4. Krem.
5. Herbatniki.
6. Krem.
7. Biszkopt z białek.
8. Krem.
9. Herbatniki.
10. Krem.
11. Biszkopt.
12. Krem.
13. Herbatniki.
14. Krem.
15. Wiórki kokosowe.