Ciasto rodzynkowiec

Masy « poprzedni | następny »
Roksanka

Szef Kuchni
Przepisy: 41
Ciasto rodzynkowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne ciasto rodzynkowe, od lat 18 :-)


trudność: średnie
czas:

Ciasto rodzynkowiec - SKŁADNIKI:

  • Składniki na biszkopt : jajka, cukier, mąka,olej, woda mineralna, proszek do pieczenia
  • Na ciasto :
  • 40dag rodzynek,
  • 2 szklanki wódki lub innego alkoholu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 kostka Kasi lub masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki masła

Ciasto rodzynkowiec - PRZYGOTOWANIE:

40 dag rodzynek należy moczyć całą noc w alkoholu ( około 2 szklanki), rano odsączyć. Biszkopt : 4 jajka, 2 szklanki cukru - miksować 1 szklankę oleju, 3 szklanki mąki na przemian ze szklanką wody mineralnej (może być gazowana lub nie ) 2 łyżki proszku do pieczenia. Upiec biszkopt i przekroić. Masa budyniowa : 2,5 szklanki mleka, 4 łyzki cukru, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka Kasi lub masła. Należy ugotować te dwa budynie czekoladowe( 2,5 szkl mleka, 4 łyżki cukru) a następnie ostudzić budyń i utrzeć z 1 kostką Kasi lub masła. Masa rodzynkowa: 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 1/2 kostki masła. Masło ogrzać, rozpuścić w nim obie czekolady. Dodać rodzynki i połowę alkoholu, w którym się moczyły cała noc. Ostudzić. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub borówek. Przełożyć na to 1/2 masy budyniowej. Przykryć to wszystko drugim biszkoptem, skropić resztą alkoholu. Nałożyć drugą część masy budyniowej, a na to wyłożyć masę rodzynkową. GOTOWE, smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto rodzynkowiec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą Lukier plastyczny do dekoracji ciast i tortów Masa chałwowa do tortu czy ciasta
Ali Baba czyli sezamie otwórz się Ciasto czekoladowo kokosowe Sernik z masą cappuccino
Orzechowiec z masa capuccino i delicjami Krem z orzechami arachidowymi Śmietankowo-bananowy krem
Sernik składany Kremowe ciasto toffi Brzoskwiniowiec z masą makową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane