paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto ryżowe bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobre ciasto bez pieczenia ryżowe z truskawkami.

Ciasto ryżowe bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ryżowe bez pieczenia

 

  • biszkopty 25 dag
  • czekolada gorzka 10 dag
  • ryż 18 dag
  • twaróg 15 dag
  • 2 jajka
  • aromat cytrynowy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • mleko 1,5-2 szklanki
  • cukier waniliowy 2-3 łyżki
  • świeże truskawki
  • galaretka truskawkowa
  • budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ryżowe bez pieczenia
Gorzką czekoladę roztopić w kilku łyżkach mleka na parze dodać do niej wcześniej rozkruszone biszkopty i wyrobić rękom ciasto. Wylepić nim dno tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut. W rondlu zagotować mleko dodać do niego cukier waniliowy 1 łyżkę olejku cytrynowego, otarta skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy. Ryż gotować około 20 minut na wolnym ogniu aż będzie miękki i wchłonie mleko. Twaróg rozgnieść widelcem dodać do ugotowanego ryżu dodać również 1 łyżkę cukru, budyń waniliowy, wbić dwa jajka całość mieszać gotując na małym ogniu około 10 minut tak aby masa zgęstniała i jajka się ścięły. Ciepłą masę wyłożyć na spod biszkoptowy z czekoladą i równo rozprowadzić. Gdy wystygnie masa ryżowa ułożyć na niej truskawki i zalać tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.Ciasto wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny.
Ciasto ryżowe bez pieczenia
Gorzką czekoladę roztopić w kilku łyżkach mleka na parze dodać do niej wcześniej rozkruszone biszkopty i wyrobić rękom ciasto. Wylepić nim dno tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto ryżowe bez pieczenia
W rondlu zagotować mleko dodać do niego cukier waniliowy 1 łyżkę olejku cytrynowego, otarta skórkę z wyparzonej wcześniej pomarańczy. Ryż gotować około 20 minut na wolnym ogniu aż będzie miękki i wchłonie mleko.
Ciasto ryżowe bez pieczenia
Twaróg rozgnieść widelcem dodać do ugotowanego ryżu dodać również 1 łyżkę cukru, budyń waniliowy, wbić dwa jajka całość mieszać gotując na małym ogniu około 10 minut tak aby masa zgęstniała i jajka się ścięły.
Ciasto ryżowe bez pieczenia
Ciepłą masę wyłożyć na spod biszkoptowy z czekoladą i równo rozprowadzić.