eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Ciasto ryżowe z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto ryżowe z orzeźwiającym aromatem pomarańczowym w każdym kawałku, to świetna alternatywa na wiosenne dni.

Ciasto ryżowe z pomarańczą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ryżowe z pomarańczą

 

  • 200 gram ryżu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 700 ml. mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 3 krople aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Ciasto ryżowe z pomarańczą
Skórkę z cytryny i pomarańczy myjemy, wyparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy na tarce ( najlepiej na grubych "oczkach"). Tak przygotowaną, otartą skórkę, wraz z ryżem dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy ok. 30 minut. Całość odstawiamy na około 1 godzinę. Po wystudzeniu do ugotowanego ryżu dodajemy 3 żółtka, aromat pomarańczowy, cukier oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ubite wcześniej na sztywną pianę białka dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy specjalnym papierem i wlewamy do niej masę. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!!!
Ciasto ryżowe z pomarańczą
Mleko gotujemy wraz z ryżem i skórkami z owoców.
Ciasto ryżowe z pomarańczą
Do ugotowanego ryżu dodajemy cukier, aromat oraz żółtka.
Ciasto ryżowe z pomarańczą
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty ciasta.

Tagi:

ryż