Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto Rzeszowiak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto Rzeszowiak to połączenia ciasta kruchego z masą orzechową , masą makową i sernikiem z bakaliami

Ciasto Rzeszowiak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Rzeszowiak

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa:
  • 25 dag maku
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka miodu

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 25 dag margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 2 op budyniu waniliowego
  • bakalie ( rodzynki , skórka pomarańczowa)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Rzeszowiak
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć. Do maku dodać masło lub margarynę , cukier, żółtka , miód, olejek i wszystko utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Masa orzechowa: Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier , masło lub margarynę wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie ubić białka i wymieszać z masą. Masa serowa; Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i proszek budyniowy. Na końcu ubić białka i wymieszać z masą. Dodać bakalie. Około 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy. Na ciasto kłaść pasami na przemian masę orzechową i makową , przykryć to masą serową i z pozostałego ciasta zrobić plecionkę i położyć na wierzchu. Piec około 75 minut w temp 180 stopni.
Ciasto Rzeszowiak
Z podanych składników zagnieść ciasto
Ciasto Rzeszowiak
Około 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy. Na ciasto kłaść pasami na przemian masę orzechową i makową
Ciasto Rzeszowiak
Na masy orzechową i makową położyć masę serową
Ciasto Rzeszowiak
Z pozostałego ciasto zrobić plecionkę i położyć na ciasto