Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1199]

Ciasto Salceson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto Salceson- jest szybkie i łatwe do przygotowania. To idealny deser do porannej kawy lub herbatki.

Ciasto Salceson

Składniki:

Ciasto Salceson

Ciasto

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 twarde jabłka,

Polewa:

Sposób przygotowania:

Ciasto Salceson

Ubijanie

Ciasto Salceson
Jajka ocieram z cukrem, mąką, olejem i przyprawami.

Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę.

Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao.

Dodanie jabłek do ciasta

Ciasto Salceson
Do ciasta dodaję pokrojone jabłka, mieszam.

Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Ciasto Salceson
Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę.

Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką.