Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Ciasto salceson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To jest moje ciasto z dziecinnych lat. Nie dość,że świetnie smakuje to jest jeszcze dziecinnie proste.

Ciasto salceson

Składniki:

Ciasto salceson

 

  • jaja 5 sztuk
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • olej 1 szklanka
  • soda 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia2 łyzeczki
  • jabłka 6 sztuk
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto salceson

1

Ciasto salceson
jabłka skropione sokiemz cytryny

jabłka należy obrać pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny

2

Ciasto salceson
wymieszać suche składniki w miseczce

w misce należy wymieszać- mąkę, sodę, proszek do pieczenia,kakao,cynamon

3

Ciasto salceson
dodać tylko połowe oleju reszte dodać na koncu

Białka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać żółtka-stopniowo. Następnie dodać stopniowo połowę oleju. Cały zamieszać.

4

Ciasto salceson
suche składniki podawać partiami i delikatnie miksować

Do ciasta dodać stopniowo suche składniki, gdy będzie za ciężko miksować dodać stopniowo olej partiami.

5

Ciasto salceson
wyłożyć ciasta do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia

Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka, delikatnie wymieszac łyżka.

Piec 180*C przez ok 30-40 min do suchego patyczka.

Tagi:

owoce ciasto