kamila1234

kamila1234

Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciasto sernikowe z kawowymi biszkoptami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecam- jest bardzo smakowite.

Ciasto sernikowe z kawowymi biszkoptami

Składniki:

Ciasto sernikowe z kawowymi biszkoptami

 

 

 

  • Składniki:
  • Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40

 

  • 1. 5 jajek
  • 2. 25 dkg serka homogenizowanego waniliowy
  • 3. 250 ml śmietany kremówki
  • 4. cukier waniliowy
  • 5. 5 łyżek żelatyny
  • 6. 2 opakowania fixu do śmietany
  • 7. 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 8. 5 łyżek capuccino brendy (sypkiej)
  • 9. 1 szklanka wody
  • 10. 4 łyżki cukru
  • 11. paczka duża biszkoptów
  • 12. 15 dkg czekolady deserowej
  • 13. czekoladowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto sernikowe z kawowymi biszkoptami
Wodę zagotować i zaparzyć cappucino,dodać 4 łyżki cukru i odstawić do ostygnięcia.Upieczony biszkopt wyłozyc z formy na deseczkę,aby był całkowicie prosty i w tej pozycji go wystudzić.Zimny włożyć spowrotem do blachy.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Rozpuścić i odrobinę ostudzić.Ubić śmietanę kremówkę ,dodać do niej fix i cukier waniliowy.
Białka jajek ubić na sztywną piane.Żółtka rozetrzeć i dodać serek waniliowy dodać do tego śmietanę,żelatynę i ajerkoniak.Wszystko dokładnie wymieszać i część masy wylać na biszkopt.Następnie układać na niej biszkopty moczone w zimnej kawie.Następnie resztę masy i wyrównać powierzchnię , bo szybko
stygnie i gęstnieje.Na wierzch układać ciasno biszkopty (brzuszkami w spód) .Wstwaić ciasto do lodówki.W tym czasie
roztopić czekoladę w wodnej kąpieli z 2 łyżkami masła.Ciasto posmarować jeszcze ciepłą czekoladą i posypać czekoladową posypką.W innej wersji robiłam na serku czekoladowym i biszkopty moczyłam w capucino czekoladowym lub kakao na mleku.